Margalliti
HOME HET SCHIP DAGBOEK - BvZ LOGBOEK - route FOTO'S LINKS


BvZ 1:
Juli 2006

Voorbereidingen voor de reis


terug naar BvZ-overzicht
meer foto's bij BvZ 1
naar volgend BvZBij het begin beginnen

In het blad Zeilen heb ik gekscherend gemeld dat ik ter voorbereiding op de reis alleen een nieuw matras wilde kopen en wat extra batterijen. Het is iets meer geworden.
We zijn er dit jaar alleen al zo'n twee maanden op de werf van Standfast in Breskens mee bezig geweest. Deze lijst is niet compleet maar de hoofdzaken staan er wel zo'n beetje op. Allereerst het schip zoals het is ontworpen en gebouwd en wat wij er nu aan hebben gedaan.

Romp

De romp is gemaakt van zeewaterbestendig aluminium, dat materiaal levert een zeer stijve romp die niet krom trekt als je de verstaging stevig aandraait. Na een aantal dagen op zee over één boord gezeild, gaan de kastdeurtjes nog steeds open. Bovendien is de weerstand tegen impact erg groot, aluminium is een zeer taai materiaal.
Tijdens slecht weer is het in een aluminium romp relatief erg stil binnen, dat hebben we nu ook zelf kunnen constateren op Biskaje.

Een van de aandachtspunten is de corrosie van aluminium indien het met andere metalen in aanraking komt en de corrosie t.g.v. elektrische stroom. Daar moet je goed over nadenken en zorgvuldig bouwen. In de loop van de jaren verbeteren wij nog steeds op kleine punten.

Werkzaamheden:
Wat verfreparaties en natuurlijk verse antifouling.

Kiel midzwaard

Het zwaard zit in een zwaardkast en wordt met een zware hydraulische cilinder op en neer bewogen.
Grootste voordeel hiervan is de geringe diepgang (bij ons ca 1,20 mtr), wanneer het zwaard omhoog is gedraaid. nadeel is dat de aandewindse eigenschappen minder goed zijn dan met een diepstekende kiel. Wij vinden het eerste argument zwaarder wegen dan het tweede.

De constructie is sinds wij de boot hebben nog nooit geïnspecteerd. Ik wilde weten dat alles goed in orde is dus we hebben na lang zoeken een eenvoudige methode gevonden om het zwaard te verwijderen en alles te inspecteren. Dat was hard nodig.

Werkzaamheden:
De constructie van de borging van de scharnierpen heb ik laten veranderen zodat hij nu echt blijft zitten, de beschadigingen van de zwaardkast door een verdwenen scharnierpen hebben we hersteld en de binnenzijde geheel in de glasvezelepoxy gezet met een bescherming van primocon.
Het zwaard zelf is kaal gehaald, gaten gedicht en ook in de glasvezelepoxy gezet, vervolgens een laag of tien bescherming en antifouling (Laura's tien-lagenplan).
De nylon geleideplaten vernieuwd met een soort kunststof die geen water opneemt.
Tenslotte hebben we de hydraulische cilinder vernieuwd, op de oude zat zo'n centimeter roest en als je dan toch bezig bent.
Kortom het zwaard en de zwaardkast zijn nu weer beter dan nieuw. Jammer dat je er niets van ziet.

Afsluiters

De afsluiters van de toilet bewogen wat zwaar. Tijd voor een grondige inspectie.
Slangen en afsluiters gedemonteerd, ik bespaar je de details, vernieuwing was hard nodig. We hebben nu afsluiters van GF uit Zwitserland, gemaakt van ABS (maken ze ook bumpers van). Voordeel van ABS t.o.v. PVC is dat het ook bij lage temperaturen slagvast is. Vervolgens verbouw je het hele toilet omdat alles net even anders past. Alles is nu weer helemaal fris in de verf en gelakt (Laura's tien-lagenplan) en nieuwe kranen en slangklemmen geeft gewoon een veilig gevoel. zeker als je een keer hebt gezien hoeveel water er door zo'n gat kan komen.

Dieseltank

De dieseltank op een zeilboot is toch wel belangrijk, juist omdat je hem zo weinig mogelijk gebruikt, krijgt hij meestal te weinig aandacht. En als je dan echt de motor nodig hebt, gaat er vaak van alles mis ( zie ons verslag over de effecten van orkaan Gordon op de rede van Mouros).
Door alle werkzaamheden rond de accu's en een bijna gaatje dat tijdens het bijvullen van de oude loodzuuraccu's was ontstaan in de romp, werd het direct duidelijk dat de dieseltank leeg moest. Dat is een goede gelegenheid om hem van binnen te inspecteren en schoon te maken. Het vuil viel reuze mee, en nu weet ik zeker dat hij brand schoon is en hoeveel er echt in kan.

Verstaging

De Margalliti heeft twee masten en is bovendien kotter getuigd. Er staat dus een hele berg staaldraad aan dek. Dat staaldraad moet de masten met zeilen overeind houden ook als het hard waait en je tegen golven in beukt. Ofschoon er aan de buitenkant nog geen defecten waren te ontdekken hebben we op 'advies' van de verzekeringsmaatschappij de RVS staaldraden vernieuwd.
Na enig onderzoek kwamen we terecht bij Holland Spars in Terneuzen. Een bedrijf naar mijn hart. Vader en zoon Mastenbroek zijn zeer betrokken bij de kwaliteit van alles wat ze doen. In het hele bedrijf kan je van de grond eten, alles is georganiseerd en opgeruimd en daardoor kan er efficiënt gewerkt worden. (Ik krijg geen vergoeding voor deze reclame). Levertijd service en prijs vielen ook niet tegen. (Man kann es auch bieliger haben, aber dann ist es weniger schön).
We hebben vervolgens ook de bovenste zeereling draad vernieuwd.

Lopend wand

Vallen van de kluiver, de aap, de spinaker, smeerrepen van grootzeil en bezaan, vlaggenlijntjes zijn vernieuwd.
Schoten van bezaan, en fok zijn vernieuwd.
Van Evert vd Sande kregen we nog een set nieuwe 16 mm cupsheat schoten voor de kluiver. Kortom alles in orde.

Giek op/neerhouder

Het woord zegt het, al dit onderdeel houdt de giek omhoog als er geen (groot)zeil is aangeslagen en kan de giek naar beneden trekken als er wel een zeil op staat, waardoor het zeil vlakker wordt getrokken. Dit is met name van belang bij harde wind.
Het mechanisme kraakte en piepte en ik kreeg hem met twee handen nauwelijks in- of uit gedraaid, dat gaf mij het idee dat er misschien iets niet goed meer was. Bij Rondal (onderdeel van de Huisman werf), de vroegere leverancier, hadden ze na al die jaren nog tekeningen, sterker nog alle oude handtekeningen waren de afgelopen jaren gedigitaliseerd en die mailden ze mij binnen een half uur (werkelijk een verbluffende service).
Na demontage het ding meegenomen naar de garage van Steven Heesakker, die heeft van veel dingen verstand en wist hoe het apparaat uit elkaar te halen. Vervolgens zijn de kapotte onderdelen met leveranciers uit het circuit van Steven en Pieter Poppelaars verbeterd en weer in elkaar gezet. Het werkt nu als een tierelier, ik kan met één hand de giek naar beneden draaien en het piept niet meer.

Zeilen

De laatste tijd was het zeilen geen feest, twee conclusies drongen zich op: het wand stond niet goed, met name de voorstag boog te veel door en die kon niet strakker gezet worden, vandaar een extra reden voor een nieuwe verstaging en de zeilen waren misschien wel niet meer zo strak.
Al in een vroegtijdig stadium heb ik prijsaanvragen gedaan voor nieuwe zeilen, en tegelijkertijd ben ik vrienden gaan vragen naar hun ervaringen met zeilconstructies, doek en zeilmakers.
Zonder iemand te kort te willen doen, heb ik een keus gemaakt voor Hood doek in elkaar gezet door Kees van Vliet uit Middelharnis. Met name het Hood doek schijnt onovertroffen te zijn voor ons soort varen, lang weg, veel UV, en ten slotte te vaak te veel wind. Duurzaamheid en behoud van vorm staan dan ook hoog op de lijst. We hebben het grootzeil en de bezaan vernieuwd. Na een winter rust waren de kluiver en de fok weer helemaal in model terug.

De Aap, de lichtweer genua en de gennaker(of asymmetrische toerspinaker) waren het jaar daarvoor door Hugo Scharff grondig nagekeken en gerepareerd.

Onze garderobe is weer op orde. We varen 10 graden hoger aan de wind met behoud van snelheid en zeilen is weer fun.

Stuurkolom

Op de as van het stuurwiel zat al een aantal jaren speling, en die begon mij steeds minder te bevallen. Bij eerdere refit werkzaamheden op de werf was er al eens naar gekeken maar het was nog niet goed opgelost. Het probleem zat hem in de demontage van het geheel, na zoveel jaren zit alles goed vast.
De vroegere leverancier van de stuurkolom, wist mij te vertellen wie ik moest benaderen voor service, informatie en tekeningen. Ook dat werkte prima, er vervolgens kon ik iets bedenken om de onderdelen uit het huis te persen.
Bij Precisie werk Zierikzee hebben Norbèrt en Norbert me vervolgens geholpen door nieuwe onderdelen te draaien tijdens de bedrijfsvakantie. Nu werkt alles weer als een zonnetje.

Ankerlier

Daar was na een ongelukkige samenloop van omstandigheden een scheurtje in gekomen. Dik de Bruin heeft het huis bij hem op de zaak gelast, en bij en met Steven Heesakker en Pieter Poppelaars de rest gereviseerd en verbeterd. Nieuwe afstandsbediening werkt nu prima en is veel veiliger.

Elektrische installatie

De afgelopen 9 jaar hebben wij op het gebied van de elektrische installatie veel vernieuwd en aangepast aan de mogelijkheden van deze tijd. Voor deze tocht hebben we de batterij capaciteit vergroot en zijn overgestapt op Gel accu's van het merk Optima. Men zegt dat die een dieper ontladen kunnen worden zonder daarbij schade te ondervinden. Omdat bij ons de accu's erg laag in het schip zijn verstopt en het een tijdrovende en fysiek lastige klus is om de accu's bij te vullen, hebben wij gekozen voor Gel accu's ofschoon ze veel duurder zijn dan loodzuur accu's. Steven Heesakker heeft hemel en aarde bewogen om ze op tijd voor mij te krijgen, hetgeen dus ook gelukt is. Zelf heb ik alleen maar een nieuwe accubak gemaakt en alle hoofdbekabeling vernieuwd. Tot nu toe functioneert het prima, we hebben nu de beschikking over 300 Ah bij 24 volt.
Bijladen doen we met een windmolen, waarvan de capaciteit weliswaar beperkt is, maar alle kleine beetjes helpen, met een Mastervolt oplader en een hele grote dynamo op de hoofdmotor.

Ik heb afgezien van een generator, ofschoon dat de ideale stroomleverancier is, neemt het veel plaats in, het kost een berg geld en we hebben een hele goede hoofdmotor. Nadeel van je hoofdmotor gebruiken is natuurlijk dat hij meer diesel verbruikt dan een generator, hij maakt veel meer herrie, en hij slijt in principe harder van het laag belaste lopen. Voordeel daartegenover is volgens mij dat je regelmatig checkt of alles goed werkt, en als je het doet tijdens het zeilen valt de onbelaste slijtage wel mee.

Optisch onderhoud

Tot nu toe alleen maar tekst over bouten en moeren enzo, wat je niet moet vergeten is het werk dat Laura heeft aan het lak en schilderwerk en het teakdek. Ik ken weinig schilders die zo precies werken als mijn meisje, (ze is niet te huur!) en elk jaar als ik met mijn bezwete hoofd uit de machine kamer kom is het een feest om het net gelakte dekhuisje te ruiken en te genieten van een smetteloos teakdek. Door de ontelbare uren die Laura elk jaar weer in het lakwerk steekt ziet ons scheepje er nog zo mooi uit.

Veiligheid

Bepaald geen sluitpost, bij alles wat we van de lijst wilden doen, was de eerste vraag: is het nodig voor de veiligheid en zo ja, dan doen. Dus ook een nieuwe Epirb*
    * Voor de niet zeilers: een apparaat dat na door ons of door water te zijn geactiveerd via satellieten aan een reddingscentrale laat weten dat wij in de penarie zitten en direct hulp nodig hebben.

Nieuwe reddingsvesten met een groter opdrijvend vermogen.
Keuring van het reddingsvlot en vervangen van de inhoud.
Opstellen van medicijnlijst en aanleggen van een uitgebreide medicijnkist.
Extra hand gps met extra batterijen en handleiding in stalen kistje in grabbag.

Lijstjes

Een overbekend fenomeen bij vertrekkers zijn de eindeloze lijstjes van alles wat er nog gedaan moet worden. Ik heb zo ook een map vol. Ik zal ze je besparen. niemand is er in geïnteresseerd. Wij hadden besloten dat we klaar of niet met alle lijstjes, de week na de 15 augustus uit zouden varen. Dat is gelukt en het aantal punten dat we niet hebben afgekregen is voor van de winter.

Veel dank

Al met al kan het je niet ontgaan zijn dat ik van een groot aantal mensen enorm veel hulp heb gehad, zonder hen was het nooit gelukt om de boot (en onszelf) op tijd in orde te krijgen.
Allereerst Steven en Pieter, mijn vrienden van 'Sjors en de rebellenclub', Axel en Ralf onze vrienden en automatiseringsexperts, Harry van WVZZ (en Ingrid), Evert vande Sande mijn buurman in de haven. Norbèrt en Norbert van de WVZZ en PWZ, Dik de Bruin, mijn buurman in de haven, mijn zwager Theo bij het maken van de medicijnlijsten. Mijn zwager Jami die onze belangen in Nederland behartigt, de rest van onze familie (waartoe ik ook Hans K, Jarmo K en Hans D. reken) en niet te vergeten de leden van onze zeilvereniging die de laatste tijd zo met ons mee hebben geleefd bij de mentale ondersteuning van deze exercitie en ons vertrek.

En daarnaast natuurlijk alle leveranciers. Met al deze mensen is er geen onvertogen woord gevallen of nodig geweest en daarom beveel ik ze allen graag bij jullie aan. Filip,Johny en Peter en alle anderen bij Standfast, Frits en Marcel Mastenbroek van Holland Spars, Kees van Vliet van Hood/Van Vliet zeilen, Hugo Scharff van Hagoort sails, L. Smit van Rondal, Arwin Geisler van Nautec, Jugo Baya van Shiptron, Sybrand Dudok van Heel van Lewmar, Hendrik van Kemper en van Twist, Harrie Fleurke van ABS hydraulics, Jacobs life saving, Lagaay international pharmacy.

En nu, van wal.


terug naar bovenmeer foto's bij BvZ 1
naar volgend BvZ