Margalliti
HOME HET SCHIP DAGBOEK - BvZ LOGBOEK - route FOTO'S LINKS

BvZ 37:
december 2011

Warm bad
terug naar BvZ-overzicht
naar vorig BvZ      naar volgend BvZ

Passaatwindje, veel zon en geen rollers

We hebben veel geluk met het weer (of zouden we toch wat hebben bijgeleerd qua praktische meteorologie?). Het wordt een meer dan comfortabele overtocht (Portimao - Tenerife). Lekker passaatwindje, veel zon, geen nare rollers. Een ietsiepietsie meer wind had mooi geweest om de snelheid wat hoger te krijgen, maar een gemiddelde van 5 knoop is prima voor ons.
De nieuwe zitzakken, het hoofdlampje en de sterren-app op onze Galaxy maken de nachtwachten tot een groot feest.
Het enige minpuntje is een groot cargo-schip dat ons - natuurlijk midden in de nacht - oploopt en weigert uit te wijken of antwoord te geven op de VHF. Hij stuurt moedwillig op ons af. We moeten uitwijken. Op nog geen 50 meter snijdt hij ons de pas af. Toch jammer dat we geen AIS hebben.

 

Filmpje: Zuidwaarts langs de oostkust van Tenerife

(Klik op de foto's om de filmpjes te starten.
Kan even duren.)

Filmpje: Westom naar Gomera


Slampampers of Pietlutten

Zolang ze in een haven liggen, zijn zeilers de meest gemakkelijke mensen.
Dan hebben we een groot "window of comfort" en klagen niet snel. Een temperatuur tussen de 15 en 35 graden Celsius is o.k.; we doen alle boodschappen op wankele circusfietjes, lopen 500 meter naar een warme douche. We wachten geduldig op afspraken met monteurs die eindeloos worden uitgesteld of op postpakketjes die maar niet willen arriveren. En dat de schoenen, broeken en truien allang uit de mode zijn of enigszins versleten, deert ons niet.

Maar o-wee, zodra we losgooien veranderen we in pietlutten. Eťn graadje koersafwijking moet direct gecorrigeerd. De zeilen getrimd als we een halve knoop beneden de rompsnelheid vallen. De nieuwste Musto-foul-weather gear is nog niet goed genoeg. En elk geluidje dat het bewegende schip of losrollende inboedel maakt, moet geŽlimineerd.
Hard werken, dat zeilen.
Als we dan weer veilig aan de kade liggen en uitrusten, lijkt het misschien of we niets doen, maar we denken heel hard na over hoe we de boot verder kunnen perfectioneren.

Warm bad

Het is weer even wennen om terug te zijn op Gomera. Er is niet veel veranderd en dezelfde mensen zitten nog steeds op dezelfde barkrukken. Maar weldra wentelen we ons in deze uiterst behaaglijke kleine wereld.
Een loopje over de steiger duurt al snel een uur of wat; met iedereen wordt een praatje gemaakt. De marina is overvol en in deze feestmaand(en) staat er genoeg op het programma.
Tot onze grote vreugde komen Geoff en Sue van de Spent op dezelfde dag aan. We hebben hen ruim 1,5 jaar niet gezien. We vieren Jaap's oudejaarsdag bij Manolo's, waar zoals vanouds tout Gomera aanwezig is. Manolo's is een goeie equivalent van Papa Jorge. En 3 december, de grote dag zelf, hebben we een superdiner bij Bodogon.


Alle vrienden aanwezig...Een 60 jarige.


Ocean rowing

Vanuit Portimao is al een roeiboot onderweg richting Carieb (www.rowforsilence.com), en nu is vanuit Gomera een ploeg van 14 roeiboten vertrokken voor de jaarlijkse Atlantic Challenge. Het veld bestaat uit 14 speciaal voor de oceaan ontworpen roeiboten, met soloroeiers en meermansboten. Ze zijn afgeladen met de nieuwste communicatie-apparatuur, gps, ais, epirb, zonnepanelen, water, proviand, enz. Alles super-professioneel, alleen de wc is ingeruild voor een emmer.Er roeit ook een volledige vrouwenboot. Geen bijzonder nieuws meer hedentendage. Maar deze, door Manpower gesponsord, heeft toch nog meer manpower nodig wanneer hun roer achter een boeilijn blijft haken.

Zij zullen overigens die dag niet vertrekken. Op het laatste moment haakt crewlid nr. 6 af. Twee dagen later vertrekken ze alsnog en - wat een prestatie - hebben binnen 24 uur al een aantal roeiers ingehaald.

Lijnen in het roer.Waterwacht.


To all our friends and family: A very happy 2012!terug naar bovennaar vorig BvZ      naar volgend BvZ