Jaap de Voogd en Laura Goud
HOME
home
BLOGBOEK
blog-book
DAGBOEK - BvZ
diary - NfM
LOGBOEK - route
LOG - route
FOTO'S - VERZAMELINGEN
pictures - collections
HET SCHIP
the ship
LINKS
links

BvZ 38:
januari 2012

Cruisers, San. Seb. day en Medische zorg in Spanje
 back      next  

Verlenging pier

Met de bouw van ruim 100 meter extra pier is in 2010 een start gemaakt. En wat een verrassing te constateren dat de klus reeds eind 2011 geklaard is. Geen mañana's bij dit werk.


Het eerste blok wordt op zijn plaats gemanoeuvreerd.
Ter vergelijk: de Fred Olsen erachter meet 125 mtr.
Veel passen en meten en dan kan
het betonnen gevaarte afgezonken worden.
Ruimte voor kleine driemasters en megagrote cruisers.
Boze tongen beweren dat de joekels maar
60 euro harbourfee betalen.
Lijkt ons onwaarschijnlijk.
Fred Olsen en Armas zijn de dagelijkse ferry's.
"Mein Schiff" is één van de vele cruiseliners en
262 mtr. lang (en lelijk...).San Sebastian dag

Elk jaar op 19 januari (of op 17, 18 of 20 januari, je weet het hier nooit zeker) wordt San Sebastian Dag gevierd. Een feest vooral voor de Gomerianen. Vanuit alle dorpjes en berghutten stroomt de bevolking in traditionele kledij en met zelfgemaakte muziekinstrumenten naar San Sebastian, om daar op het grote plein de dag al zingend, dansend en etend, én vooral in perfecte harmonie door te brengen. Petje af voor zo'n genoeglijk evenement.

Off the road trip langs de oostkust

De drie musketiers plannen met hun stoere landrover een tochtje door het onherbergzame achterland van La Gomera. Laura gaat niet mee; onverharde wegen zonder vangrails langs ravijnen zijn niet aan haar besteed.

Het wordt een onvergetelijke dag en niet alleen vanwege de prachtige natuur, de adembenemende vergezichten en de bescheiden fauna. Deze dag krijgt een vervelend staartje...


De drie musketeers
(Herinneringen aan Pontresina, de tankersclub...)Goed zoeken naar het weinige wildlife...


De afscheiding is geen stevige vangrail, maar een krakkemikkige waterleiding.Soms moet de weg eerst geïnspecteerd worden.


Zo zie je het geitje nog wel...


en zo is ie er niet meer.Medische zorg op de Canarische eilanden

Een indrukwekkende maar griezelige tocht. Ook Sue vertrouwt de wegen niet helemaal en besluit een stuk te gaan lopen. Niet zo verstandig, want het off-the-road-vehikel staat steviger op de benen dan zij.
En dan gebeurt het. Ze wankelt, ze slipt en valt. Een schrille krijs volgt als ze haar been bekijkt en het bleke bot door de huid ziet steken. Een open botbreuk in the middle of nowhere.

Geoff weet koelbloedig het bot te zetten. Martin en Jaap spalken het been en hijsen Sue in de auto. Het wordt een helse tocht terug naar de beschaving. Geoff heeft echter genoeg race-ervaring om Sue binnen drie kwartier afgeleverd te krijgen bij het ziekenhuis.Verslagen wachten we op wat komen gaat. Sue moet geopereerd en wel op Tenerife. De laatste ferry is helaas al vertrokken, dus dat wordt pas morgen.

Een hele hoop Spaanse paperassen volgen. Veel verwarring, onbegrip en ongeduld over en weer.

Enfin, het zal allemaal wel goed komen, hopen we.Mantelzorg

En het komt allemaal goed. Al 5 dagen later wordt Sue ontslagen uit het ziekenhuis. Met de middagferry komt ze aan. Om haar op te vrolijken dossen we onszelf uit als hulptroep special branche La Gomera. Hoe nodig dat is, blijkt direct.


Het medisch team staat al klaar om Sue
over te nemen van de ferry-begeleiderDe rolstoel ziet er ook puik uit.

Maar geloof het of niet. De rolstoel is van de veerboot en moet terug. En de ambulance is voor iemand anders. Sue staat wel op de lijst maar mag er niet in en er is geen rolstoel voor haar.
Na veel gesoebat, geven we het op. Sue wordt uit de rolstoel gekieperd. Wij nemen het over. Gelukkig heeft Jaap dit voorzien en zijn we voorbereid...

Zie hier het resultaat:


Klik op de foto voor het filmpje
"La Gomera Special Medical Transport"
(Nog niet beschikbaar voor Apple!)


terug naar boven back      next  

naar BvZ overzicht        back to NfM index