Margalliti
HOME HET SCHIP DAGBOEK - BvZ LOGBOEK - route FOTO'S LINKS


BvZ 9:
Oktober 2006 (2)

Trouble at mill in Peniche, Bolle Jan record


terug naar BvZ-overzicht
naar vorig BvZ      naar volgend BvZPeniche

Haven Peniche Peniche is weer zo'n haven naar ons hart, redelijk weinig toeristen, een beetje rauw, vissers, een scheepswerf, kortom echte reuring, maar daardoor ook weer wat onrustiger. Veel deining van aankomende en vertrekkende vissersschepen. Daar zitten behoorlijk grote bij die op de hek een klein bootje (als het ware in de rugzak) mee nemen. Ik stel me zo voor om de fuiken in ondiepe gedeeltes te legen.

Peniche ligt op een schiereiland en is tegen veroveraars of aanvallers van het land beschermd met een muur van kust tot kust met aan iedere strandkant een doorbraak. Vanuit zee kwam kennelijk minder gevaar. De muur is reeds honderden jaren oud en staat er nog vrijwel in takt. Het dorp is erg in ontwikkeling zoals je bij vrijwel alle dorpen langs de kust ziet. EC geld doet hier wonderen. En is hier in Portugal ook echt nodig. Het leukste is nog dat wij het de Portugezen meer dan gunnen, ze zijn ongelofelijk aardig en hulpvaardig, werken hard, dus waarom niet helpen de economie op gang te brengen.

Trouble at Mill

De Engelsen weten het zo leuk te formuleren als er stront aan de knikker is. We hebben de laatste dagen een paar probleempjes:
    1. Al een tijdje een beroerde stank aan boord, ruikt naar iets rottend.
    2. De zwaardkast 'ademt', wat er op duidt dat er ergens lucht door kan.
    3. Laatst brandde vrijwel gelijktijdig mijn autoradio door en de 12V-19V lader van mijn laptop.
    4. In een bilge luikje staat regelmatig wat water (gelukkig wel zoet).
In principe hebben deze gebeurtenissen niets met elkaar te maken, maar in het proces om de oorzaken te vinden ga je de gebeurtenissen voor de zekerheid ook met elkaar in verband brengen. Dat levert een hoop ellende op, in ieder geval in je hoofd.

Nieuwe batterijen opgeblazen?

Vooral als je de spanning van de nieuwe batterijen gaat meten en er op een 24 volt systeem 42 Volt (b)lijkt te staan. Ik schrik me helemaal te pletter en schakel ogenblikkelijk alles uit. Hoe is dit mogelijk, wanneer ontploffen de batterijen en wat moet ik doen om (de druk van de ketel te krijgen) resp. de stroom uit de batterijen te krijgen zonder mijn eigen apparatuur verder in gevaar te brengen.

Ik bel naar de importeur van Optima in Nederland en krijg Peter Leytens de directeur aan de lijn, (na kantoortijd natuurlijk), hij adviseert me met een weerstand zoals die in een autogarage wordt gebruikt het voltage te laten zakken en vervolgens de regulateurs van alle laadstroom apparaten door te meten. Helaas is Steven Heesakker te ver uit de buurt, hoewel ik zie hem er toe in staat om even over te vliegen, voor een zonnige onderbreking.
Ik ga het dorp in op zoek naar een elektricien voor schepen. Bij een kroeg spreek ik een Portugees aan en vraag hem in het Engels de weg naar "Nuno", de scheepvaart-elektricien. Hij zal me er wel even heen brengen. De man, Louis is zijn naam, blijkt zelf als elektricien in Engeland te werken en als Nuno niet direct tijd heeft, helpt Louis me met apparatuur die we van Nuno te leen mee krijgen. We meten samen van alles en nog wat door. Met de multimeter van Nuno, en dat is een geijkte meter, staat er gelukkig nog maar 25,4 Volt op mijn batterijen, niks mee mis dus.

Gelukkig blijkt het mijn multimeter te zijn. Het batterijtje waar zo'n ding op werkt geeft nog maar 8 i.p.v. 9 volt en daarmee wordt een hoop ellende veroorzaakt.
Inmiddels had Peter Leytens via collega's hulp voor me georganiseerd in Portugal, ik werd binnen een uur gebeld door een technische man van Varta uit Lissabon, heel goede service dus. Na controle blijken de spanningsregelaars van de walstroomacculader, de dynamo en de windmolen ook allemaal foutloos te werken. Een grote opluchting. De meest waarschijnlijke reden dat de laptoplader is bezweken is de verhoogde aanvangsspanning bij het starten van de motor. Bij de nieuwe laptop lader die ik in Viana do Castelo vond staat dat tenminste als waarschuwing in de handleiding vermeld.

Vuurtorenwachter

Vissersboot met bootje op de rug Als dank voor zijn hulp wil ik Louis betalen, daar kan volgens hem geen sprake van zijn, Louis en ik gaan na het terugbrengen van het gereedschap dus een biertje drinken.
Natuurlijk in de kroeg van het dorp. Een paar halve liters brengen de verhalen op gang. Louis is na zeven maanden terug uit Engeland, hij heeft problemen met de familie, hij is enig zoon, zijn vader leeft niet meer, en de mama is door ouderdom 'gaga' aan het worden zoals hij het formuleert. Ze zit in een verzorgingshuis en de staf zet haar tegen hem op. Ze proberen haar contracten te laten tekenen om afstand van haar huis te doen, (de erfenis van Louis) die is daar niet zo enthousiast over.
Z'n moeder is erg eenzaam en mist hem. Haar vader was de lokale vuurtorenwachter, dat was in de tijd dat vuurtorens nog op gas werkten. Na het aansteken hadden hij en zijn vrouw veel tijd over. De moeder van Louis had nog tien oudere broers. Mooi vak vuurtorenwachter.

Alles valt mee

De overige klussen vallen eigenlijk ook mee, de zwaardkast dichten we aan de binnenkant nog een keer af met siliconenkit en de stank is nu echt weg. Het water in de bilge komt van een lekkende boiler. Dat is wel jammer maar niet catastrofaal. Mooie klus voor van de winter. Kortom we kunnen weer verder trekken.

Kikkuh

Kikkuh Telkens als we even hebben moeten slikken gebeurt er weer iets leuks, en zo ook deze keer. Als we losgooien richting Cascais komt de wind uit het noorden, best aardig als je naar het zuiden wilt, een knoopje of 15 a 20.
We speren op grootzeil en kluiver de havenmond uit. Lau vindt dat niet zo heel leuk dat weet ik, maar eindelijk kunnen we weer eens echt ouderwets de haven uit zeilen, dus ik vind dat we dat ook moeten doen. Als we echt onze koers voor gaan liggen is de kluiver nutteloos. De bollejan komt aan dek. Dat is in mijn eentje best een gevecht, maar Hugo Scharff heeft afgelopen seizoen het hijsmechanisme herzien. Binnen no time staat er 150 m2 zeil bij. Met de boom erbij en het grootzeil over bakboord met een bulletalie gaan we als de brandweer. Niet onder de zeven knoop en de hoogste snelheid die we op de gps meten is 8,7 knoop. Lau staat ook echt te genieten en voelt zich net Volvo ocean race als we een golf af surfen. In Den Haag zouden ze zeggen "kikkuh". Over de hele afstand van 47 mijl zeilen we met een gemiddelde van zeven gps knopen. Daar ben ik erg blij mee. (Willem W. er is nog hoop voor onze koopmansjes, we moeten gewoon een wedstrijd over grotere afstand en op ander water organiseren, de gouden zeehond of zo iets)

Cabo da Roca

Vlak voor Cascais ligt Cabo da Roca, het meest westelijke puntje van het Europese vastenland. Toen we jaren geleden met een vliegmachine naar de Acoren zijn geweest hebben we tijdens de verplichtte stopover in Lissabon, een bustocht hier naar toe gemaakt. Toen hebben we staan dromen over hoe het zou zijn om hem van zee af te zien.

En verder?

Gaan we nog verder? In ieder geval naar het zuiden van Portugal of Spanje, en als we zorgen dat we voor eind oktober over kunnen steken naar de 'Kanaries', zijn er ineens weer allerlei mogelijkheden. Eigenlijk is het wel prima om zo'n open agenda te hebben.
Onze eerstkomende zorgen liggen in Lisboa, waar we denk ik zondag of maandag a.s naar toe zullen gaan. Daar blijven we dan even, onder meer om equalizers te monteren op de batterijen. Die worden door Optima opgestuurd naar Lissabon, en zullen waarschijnlijk maandag of dinsdag arriveren. Over service gesproken.

Daarna wil ik naar Sines waar ik met Laura de 24 ste, haar verjaardag wil vieren. Een mooie stad volgens de pilot. Dat lijkt me prima voor een verjaarspartijtje. Mocht je een kaartje willen sturen: LG, Barco do Vela "Margalliti" post restante Sines. Een gekleurde enveloppe schijnt eerder op te vallen. Na Sines gaan we naar de zuidkust dus Lagos en Vilamoura, en daarna: wie het weet mag het zeggen. De wind wordt steeds beter en het zeilen ook.

Vanaf ons "Pied a Mer" salut


terug naar bovennaar vorig BvZ      naar volgend BvZ