Margalliti
HOME HET SCHIP DAGBOEK - BvZ LOGBOEK - route FOTO'S LINKS


BvZ 13:
November 2006 (2)

Madeira


terug naar BvZ-overzicht
meer foto's bij BvZ 13
naar vorig BvZ      naar volgend BvZVertrekkriebels in Porto Santo

Als we al niet zelf af en toe verder wilden, worden we in ieder geval beinvloed door 'the gang', in dit geval Edo en Marieke van de Klef en Marco en Holly van de Dalliance. Met hen hebben we een heel gezellige week in Porto Santo. Marco en Holly wonen in de USA en zijn nu min of meer op de terugweg. Hoewel ze het verschrikkelijk vinden om er zo over te denken of praten. Marco is op zijn dertiende met z'n ouders naar de V.S. verhuisd en heeft daar de middelbare school en universiteit gedaan. Hij werkte tot voor zijn vertrek als medisch specialist in een kliniek. Holly werkte ook in de medische sector als IC nurse. We lachen veel en Holly leert er weer nieuwe Nederlandse woorden bij.


Dutch gang - Laura, Jaap, Holly, Marco, Edo, Marieke (foto met dank aan Holly)


De Klef en de Dalliance moeten verder want de oversteek wacht, we praten over de Kaap Verden en Suriname waar de Klef heen gaat, en over Barbados en de Caribische eilanden waar de Dalliance heen gaat. Ik kan niet ontkennen dat het telkens kriebelt . Marco heeft een verrassend eenvoudige kijk op de twee grootste twijfels die wij nog hebben. Onweer en Slecht weer. Van onweer heb je weinig te duchten op een metalen boot, hoogstens valt je gps en andere elektronische apparatuur uit, maar dat is gedekt met een handheld gps in de metalen survival kist. En slecht weer, dat hebben we al gehad in de Golf van Biskaje. Dus waar wachten we nog op. Edo en Marieke vertrekken met veel wind om een nog een dagje of twee Madeira te gaan bekijken. Wij willen dat eigenlijk ook wel, voordat we beslissen waar we de kerst gaan doorbrengen. Ten slotte kondigen Marco en Holly ook aan dat ze weg gaan.

Madeira at last

De weather window is gunstig voor donderdag, hoogstens te weinig wind. We gaan naar Madeira. Met weinig of geen wind motoren we 40 mijl naar 'het paradijs op aarde', volgens de folders. Tussen Porto Santo en Madeira staat een echte Atlantische swell met golven van drie vier meter hoog. Dat lijkt enger dan het is omdat de afstand tussen de golven ook groot is, we vragen ons alleen af wat er gebeurt als het hard waait; daar wil liever niet tegenin.

Box, of drie dik aan de kade

Na de paspoortcontrole meld ik mij bij het havenkantoor, om te horen waar we mogen liggen. Een van de bezwaren van Funchal is de weinige boxen die ze voor passanten hebben. In de pilots wordt gezegd dat het in Funchal altijd vol is, maar in werkelijkheid, liggen we nu met twaalf vertrekkers/passanten, in een op zich grote haven. Ik vraag of er een box is omdat we graag tot na de kerst willen blijven. Er is dan ineens wel een box maar zonder lig-garantie, als de eigenaar terug komt moeten we verkassen. Harry en Ingrid indachtig lijkt me dat een redelijke gok. We zien wel waar we later heen moeten.
De haven assistent springt vervolgens aan boord en helpt ons een box in wat we ook zelf wel kunnen, maar hij duldt weinig tegenspraak. Hij zegt dus wat ik moet doen, en ik doe wat ik zelf vind. Lau staat ook te kijken, wat die vreemde man op haar boot doet, maar houdt ook wijselijk haar mond, eerst de box in. Vervolgens moeten we veel te dicht met de boeg tegen de steiger gaan liggen, wat we doen, en zodra hij uit het zicht is, vieren we de trossen tot een voor ons veilige afstand. Leven en laten leven, zullen we maar zeggen.

Afdingen

Na alle formaliteiten, is het de hoogste tijd om de stad aan een eerste verkenning te onderwerpen, niet nadat we met de Klef hebben afgesproken 's avonds een afscheidsbiertje te drinken.

We lopen langs de kade en verbazen ons over de drukte en rijkdom. Madeira profiteert natuurlijk geweldig van het klimaat en de daadoor overweldigende natuur. Op een semi overdekte bloemen- en fruitmarkt kopen we vruchten die we nog niet eerder zagen. Een banaan/ananas combinatie die nog een paar dagen moet narijpen; een speciaal soort groente, die wel weken goed blijft, proberen we ook want je weet nooit of we nog snodere plannen ten uitvoer gaan brengen, en natuurlijk verse mango's. Alle producten kopen we bij verschillende stalletjes. De laatste koop, de mango's, bij een stalletje met een wel heel bijdehante mevrouw. Aanvankelijk zes euro voor twee mango's die samen 770 gram wegen. Lau vindt dat terecht belachelijk en zegt er dan maar een te willen, Gelijk gaat de prijs omlaag naar 5 euro voor twee. Dat lijkt ons redelijker. Totdat we erachter komen dat ze om de hoek voor 4,5 euro per kilo over de toonbank gaan. We zien er kennelijk teveel als toerist uit en moeten weer gaan opletten. In Porto Santo gebeurde dat niet. Wie zegt dat educatie goedkoop is?

Avondvertier

In de avond gaan we met Edo en Marieke een biertje drinken. We lopen de stad in, echt op kruipafstand van de jachthaven. De stad is geillumineerd voor de komende feestdagen en het ziet er sfeervol uit. Wel erg veel toeristen. Maar ja als er geen toeristen waren zouden ze dit ook niet kunnen doen.

We komen op een prachtige wandelboulevard met een cafe do teatro. Ziet er niet toeristisch uit met goede stoelen en normale mensen. In het nabij gelegen theater is het Funchal filmfestival bezig. Het is een prima avond, maar we realiseren ons dat we elkaar voor langere tijd niet gaan zien.

Afscheid

Vanochtend vaart de Klef uit. Ik neem wat foto's, als ze uit de jachthaven varen. Lau en ik zitten met een brok in de keel in de kuip. Shit onze vrienden varen verder. Niet zeuren, wij zijn nog niet zo ver.

Orde van de dag
De realiteit is dat we van alles moeten regelen. Gisteren begon een lampje van de dynamo te branden toen het niet hoorde, vorige week zijn de lagers van de windmolen overleden, en hij is nog wel eind maart geheel uit elkaar geweest. Ik zit op informatie van de fabrikant te wachten. We moeten dus op zoek naar internet. Wifi in de haven is er wel maar ik heb nog geen password. Aan de slag

Vanaf de Margalliti in een nu zonnig Funchal, Salut.
wordt vervolgd uiteraard.


terug naar bovenmeer foto's bij BvZ 13
naar vorig BvZ      naar volgend BvZ