Margalliti
HOME HET SCHIP DAGBOEK - BvZ LOGBOEK - route FOTO'S LINKS


BvZ 14:
November 2006 (3)

Madeira, dynamo, tropical gardens


terug naar BvZ-overzicht
meer foto's bij BvZ 14
naar vorig BvZ      naar volgend BvZFunchal

Time fly's when you're having a good time. Zo luidt de Engelse vertaling van een oud Chinees gezegde.
En het moet gezegd worden, we hebben hier in Funchal een prima tijd. Ondanks het feit dat 'the gang' tijdelijk uit elkaar gevallen is en we de gezelligheid, die daarmee gepaard gaat, missen, hebben we nu weer meer gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten. En met een gezonde kluslijst in een vreemde haven heb je alle gelegenheid nieuwe mensen te leren kennen, zo ook deze keer.

Rood lampje

Bij het verhalen van de boot van de wachtponton naar een box blijkt het laadstroomlampje te blijven branden. Normaal gesproken gaat dat na het starten van de motor direct uit. 'Eup man, Trouble at Mill'. Nou zit de dynamo aan de motor vast en die zit aardig ingebouwd. In ieder geval moet ik de kuipbanken in de stuurhut leeghalen en vloerpanelen verwijderen om mij in een soort schuttersputje te laten zakken. Vervolgens kun je met een setje sleutels tussen je tanden en een dynamo tussen je knieen best behoorlijk sleutelen. Eerst maar eens kijken of alle draden vastzitten en de dubbele v-snaar strak genoeg staat. Helaas is het niet zo simpel.

Ik maak foto's en mail niet de radiomedische dienst maar de radiomotorische dienst. Ideaal zo'n abonnement met auto- en bootmotorenservice Heesakker in Oosterhout. Ik ben de eerste testklant van deze nieuwe hulpdienst.
Het advies komt neer op verwijderen en via een lokale Bosch dealer proberen de oorzaak op te sporen en te verhelpen. In voorkomend geval kan vanuit Nederland een nieuwe worden toegestuurd.

Visles

Gedurende de week maak ik kennis met een paar mannen die dagvis-boten exploiteren. De één heet Mark, een Engelsman, die overal en nergens gezworven heeft en nu hier is neergestreken en big game fish trips maakt met toeristen. Marlin, scipjack, blue tuna enzovoort. Z'n boot heet Free'dem en dat is omdat ze de marlin's na gefotografeerd en gemeten te hebben weer teruggooien. Op dolfijnen wordt zo wie zo niet gevist, en als er een toch bijt hebben ze een speciale techniek ontwikkeld waardoor de haak los komt en dolfijn rustig en gezond in leven blijft.
Scipjack, dorade en andere niet bedreigde soorten worden meestal wel meegenomen voor eigen consumptie. Verkopen mogen ze niet en daar staan abnormale boetes op.

Hij vertelt mij welk soort haken en draad ik nodig heb en wat voor aas (lure: in de luren leggen?), en hoe ik moet vissen en binnen halen enzovoort, ik heb het idee dat ik zo kan beginnen.


Mark 'Free-dem'

Annibal 'Yellow pages'

De andere heet Annibal en is een wat oudere erg aardige Madeiriaan. Annibal spreekt perfect engels en is zeer hulpvaardig. Ik moet maar roepen als ik wat nodig heb. En dat heb ik, nl het adres van een auto electro zaak.

Auto electro workshop

De volgende morgen heeft hij het adres uitgezocht en verdwijn ik met de dynamo in een rugzak met een taxi naar 'Autosil' . Met de taxichauffeur heb ik handen-en-voeten contact maar na een paar stoplichten begrijpt hij dat het om de dynamo van mijn boot gaat. De eerste zaak die we aandoen blijkt het personenautofiliaal te zijn, daar kunnen ze mij niet helpen met een vrachtautodynamo, De andere garage is verder de bergen in.
Gelukkig was de taxi blijven wachten en ik vraag de eigenaar het nieuwe adres aan de taxichauffeur uit te leggen, die knikt begrijpend en we gaan snel weer op pad.

Madeira is een mooi eiland, zeer uitgestrekt met prachtige heuvels, echte bergen, een uitbundige natuur en ook veel snel- en andere wegen. Ik heb er veel van gezien voordat we bij het grote filiaal waren.

Motorkrap De dynamo wordt door een grote man met grote handen en een vertrouwenwekkende blik in zijn ogen aangenomen en op een dynamo testbank gelegd. Vol verwachting klopt mijn hart. Natuurlijk zijn het niet de koolborstels. De dynamo moet verder uit elkaar om achter de oorzaak te komen. Ik voel er niets voor om weg te gaan en te wachten tot zij mij bellen. Aan boord heb ik verder niets bijzonders te doen, dus ik kan beter blijven kijken wat er aan de hand is. Een Duitse mevrouw die al twintig jaar in Madeira woont, en vloeiend portugees spreekt, legt uit wat ik wil, ik betaal de taxichauffeur en krijg een kaartje met z'n mobiele nummer, als ik klaar ben zal ik hem weer bellen.

Langzaam maar zeker verdwijnt een werkbank uit het zicht door de losse onderdelen. Mijn nieuwe vriend spreekt maar een paar woorden engels, maar hij heeft ook een boot en dat schept direct een band. Als tenslotte de laatste onderdelen uit elkaar zijn genomen, komt er als een duveltje uit een doosje een 20 eurocent munt uit de dynamo geheel aangevreten door de electrocutie.
Je zou zeggen dat het geen grote kans is dat er een muntje via een ventilatiesleuf in het binnenste van een dynamo kan verdwijnen. Als de staatsloterij net zo scheutig met ons lot zou zijn, ja wat dan.
Nu kan alles, na grondig schoonmaken en invetten, weer in omgekeerde volgorde in elkaar worden gezet. Als we de testbank weer gaan gebruiken controleer ik voorzichtig of er nog onderdelen of boutjes op de werkbank zijn achter gebleven, helemaal schoon.
De dynamo draait inmiddels vrolijk rond en ons 'pied à mer' kan weer van stroom worden voorzien. Geheel gelukkig en tevreden bel ik mijn taxivriend die me graag buiten de meter om weer terug brengt naar de haven. Iedereen blij. Ik schoenlepel mezelf het motorkrap in (zo'n raar woord motorruim) en een half uurtje later snort alles weer tevreden rond. Operatie geslaagd en patient leeft nog.

Scipjack

Voogd Voor Verse Vis De volgende middag spreek ik Mark weer op de steiger hij heeft een tochtje gehad met twee engelse echtparen, de mannen waren 'useless' maar de vrouwen hadden goed gevangen. Voor ik het weet sta ik met een Skipjack in mijn handen die ontleed moet worden.

Het dek van de Margalliti wordt omgedoopt tot viskraam. Ik moet denken aan de fileerlessen van Lars, die ik op de Heivelden eens heb geholpen een haas en een ree om te toveren tot etenswaren. Kleine verduidelijking ik heb daar toen vooral bij staan kijken en een beetje vasthouden. Nu moet ik zelf het mes erin zetten.
We blijven achter met twee borden vol met sushi, de resten gaan over de muur, en direct krioelt het van de vissen die de resten van hun grotere broeder verorberen. Volgens mij zijn het geen piranja's. Het leven en de dood zijn hard. Die avond heb ik nog niet zo'n enorme trek in verse vis. Raar eigenlijk want de kip die we uit elkaar trekken lijkt toch nog veel meer op een beest.

Het is in ieder geval een goede ontleed oefening geweest voor de oversteek. Het schijnt dat je dan vanzelf erg veel trek krijgt in verse vis. Ik weet nu in ieder geval hoe je een vis moet vangen en verwerken.

Stormwaarschuwing

Voor donderdag en vrijdag reserveer ik een huurauto, aan de andere kant van het eiland zijn prima chambre d'hôtes en dan zien we nog eens wat anders dan alleen Funchal. Als ik terug kom op de boot, gaan we nog eens proberen te wifi'n in de haven, tot ons grote genoegen lukt dit nu wel. Het lijkt erop dat door het wifi'n in de stad ik (resp. onze laptop) de IP code van Madeira wifi net heeft opgeslagen en nu makkelijker contact maakt (of zoiets). In ieder geval zitten we op het achterdek onder een paraplu tegen het felle licht met een glaasje 'druivensap' te internetten. Lau helemaal blij want een uur in een internetcafe is om voor je het weet.

Helaas hebben de weerssites die we langzamerhand weten te vinden geen goed nieuws voor donderdag en vrijdag. Windkracht 8, zes meter golven en meer van dat soort ongein. Het lijkt me beter in de haven te blijven en de verhuurjongens af te bellen. Excursie uitgesteld voor onbepaalde tijd.

Tropical garden's

Als pleister op de wonde gaan we 's middags met de kabelbaan naar de tropische tuin. Er is ook een museumpje gebouwd waar ze Afrikaanse kunstenaars de gelegenheid bieden hun werk te exposeren. Dit is een erg interessant gebouwtje. Midden tussen de bomen en planten hebben ze een beton constructie neergezet en de muren ervan met Afrikaanse motieven en kleuren geschilderd, ik vind dit erg mooi, oordeel zelf maar ik heb er een paar foto's van gemaakt.
De planten soorten zijn ook heel mooi. Het schijnt dat er unieke exemplaren zijn geimporteerd. En de gezamenlijke tropische tuinen van Madeira zijn of worden op de wereld erfgoed lijst geplaatst omdat ze soorten bevatten die elders zijn uitgestorven. Ik kan de soorten absoluut niet onderscheiden, maar het is wel indrukwekkend.

Terugtocht

Met zo'n kabelbaan omhoog gaat nog wel, maar naar beneden, man wat een bezoeking. Inmiddels was het ook nog harder gaan waaien, dus de cabine ging behoorlijk tekeer. We hebben er tijdens de rit niet heel veel woorden aan vuil gemaakt, maar volgens mij vond Lau het ook geen onverdeeld genoegen. Ja natuurlijk het uitzicht was geweldig, maar waarom doe je jezelf dit soort dingen aan.

Einde jaar

Het is nu wel duidelijk wat we gaan doen, de afgelopen week is er goed gepraat en geluisterd. We blijven de kerstdagen niet op Madeira, maar gaan naar Gran Canaria, de stad heet Las Palmas, daar is veel te krijgen als je wilt oversteken naar de Carieb.

Cariebels Ton van den Nouweland)

Je leest het goed; we hebben last van de Cariebels. Gaat het dan toch echt gebeuren, ik denk het wel, ofschoon je het pas zeker weet als je er bent. We willen erg graag en als je het niet probeert kan je er alleen maar spijt van krijgen als je het niet geprobeerd hebt.

Zoals we het nu zien, blijven we kerst en oud en nieuw in Las Palmas. Beetje feestdagen vieren, wat familie langs, en de boot oversteek klaar maken. Wat dat laatste betreft gaat het om welke luiken moeten we vastschroeven, extra val hier of daar, bouten en moeren natrekken, windmolen maken of vervangen, eventueel een zelf stuur windvaan, en erg verleidelijk de nieuwe laptop en pactor modem, zodat we beter toegerust zijn om weerkaarten en e-mail te ontvangen. Het is wel een aanslag op het budget, maar ook wel weer extra veilig en handig.
We hebben er binnenkort een extra gecombineerde MT / Budgetcommittee meeting over.

Las Palmas

Begin volgende week, als de zee weer wat tot rust is gekomen, vertrekken we naar Las Palmas. dat is zo'n 300 mijl van hier, dus drie dagen varen normaal gesproken. We houden jullie op de hoogte.

Vanaf ons Pied à Mer Salutterug naar bovenmeer foto's bij BvZ 14
naar vorig BvZ      naar volgend BvZ