Jaap de Voogd en Laura Goud
HOME
home
BLOGBOEK
blog-book
DAGBOEK - BvZ
diary - NfM
LOGBOEK - route
LOG - route
FOTO'S - VERZAMELINGEN
pictures - collections
HET SCHIP
the ship
LINKS
links

BvZ 50:
juni - december 2013

Curaçao - 2


 vorige      volgende  

Het laid back leven op dushi Korsow

We raken steeds beter ingeburgerd en maken nieuwe vrienden, zowel op het water als op de kant. Het contact met de donkerdere Curaçao-enaars verloopt jammer genoeg niet zo makkelijk. Je voelt het wantrouwen over en weer. We gaan dit niet oplossen en genieten maar van de contacten die we wél hebben.

Regenwacht

Het regenseizoen is begonnen en het is nog steeds snikheet. Geen fijne combinatie. Elke nacht springen we een paar keer uit bed om de luiken dicht te doen én weer open.
Maar we zijn niet alleen. Op de ruim honderd andere boten op het Spaanse Water is ook iedereen wakker en doet zijn ronde over het dek. Saamhorigheid ten top!

Auto-geluk

We hebben een mazzeltje. Of liever gezegd grote mazzel. We mogen op de auto van David passen als hij er niet is. Een Japanse Jeep (zonder veren), die hij uit NL tezamen met een uit elkaar gezaagde zeilboot naar Curaçao heeft verscheept. De zeilboot weet hij tegen alle verwachtingen in binnen drie weken varende te krijgen. Dat kost een kratje bier!


Om te kunnen verschepen is de "Top" in stukken gezaagd.

In recordtijd is de brandstapel weer een zeilboot


Vertier

We vermaken ons prima. Zeker met de ontdekking van het nieuwe semi-chique restaurant "The Pier". Ze hebben klandizie nodig en willen in deze crisistijd de deuren ook openen voor de zeezigeuners. We steken de koppen bij elkaar hoe we de zeilersgemeenschap kunnen motiveren. Het plan wordt 1x per week een verlengd happy hour inclusief een betaalbare sailors-maaltijd. Jaap trommelt vervolgens via het marifoonnetje iedereen op om elke donderdag happy hour te komen vieren. Het wordt een succes. Heerlijk om weer eens op behoorlijke stoelen te zitten, lekkere wijn te drinken, een nette jurk aan te kunnen en niet te worden opgegeten door bijtende zandvliegen aan je tenen!


Elke donderdag tussen de 30 en 60 zeilers.

Kokomo beach met Dominique, Petra en PetraZwemmen, duiken, snorkelen en een floating bar.Bbq, kampvuur en muziek op DirectiebaaiCarribean Courage swingt...en wij zingen mee.


Cultuur

Het is niet uitsluitend licht vermaak, we doen ook een beetje aan cultuur en educatie.

Musea

We bezoeken musea, waaronder het Kura Holanda, opgezet door Jacob Gelt-Dekker. Een imposant museum over de slaven-historie.
Helaas is mijnheer Gelt-Dekker niet bij allen geliefd op Curaçao en heeft hij zich terug getrokken uit het museum, dat nu in geldnood verkeert. Jammer, maar we begrijpen de sentimenten wel tegen deze gefortuneerde eigenheimer.

Monumenten

Er staan prachtige panden in Willemstad. Sommige opgeknapt, sommige in ontwikkeling. Onze handen jeuken, maar natuurlijk is alles al vergeven.

Via Manon Massizzo krijgen we een rondleiding door Scharloo, vroeger een wijk met een lange rij indrukwekkende panden van Joodse kooplieden aan de hoofdweg en een sloppenbuurt erachter tegen de heuvel geplakt. Monumentenzorg knapt nu de simpele huisjes op, bestraat wegen, legt de infrastructuur aan, en creëert zo een mooie wijk voor de minder gefortuneerden.
Bijkomend voordeel is, dat de monumentale panden aan de rand van Scharloo nu een mooier achterland hebben.

Bioscoop

We zien Tula. De film over de slavenopstand in 1795, gestart vanuit Landhuis De Knip onder leiding van Tula. Een bijzonder stuk geschiedenis, helaas met een slechte afloop.

Bij Mambo-beach zien we meer luchtige films. Letterlijk en figuurlijk; prinsheerlijk op ligstoelen in de open lucht genieten we van gratis films.

Claro

Een rondleiding bij Aqua-electra, de electriciteits-centrale annex water-fabriek, zou ons moeten leren hoe je uit zout water drinkwater krijgt.

We sjokken, verplicht volledig gekleed vanwege de hygiëne, in de hitte door de krakkemikkige en bijna verlaten fabriek.
Van een overigens alleraardigste heer krijgen we bovendien een allerwarrigst en onhelder verhaal te horen over het productieproces.

Gelukkig zijn we al bekend met de werking van watermakers en hebben we met ons groepje van de meligheid grote pret.

Het leukste is de flessenfabriek. Uit het kleine buisje wordt de literfles geblazen.


Chichie
Serena's Art Factory, opgezet door een Duitse zeilster, maakt Chichie's: Chichie is de wulpse, intelligente, sterke, verzorgende, oudere zuster, die ieder mens zou moeten hebben. (Wij hebben ze!)

Maar hoe moeten we deze beelden nu interpreteren in het licht van de zwarte pieten commotie?

Cabaret

Bij Brakkeput-Mei Mei zien we nieuw Nederlands talent.
Een parodie op de "vagina-monologen". Het wordt een hilarische avond.Klussen

Het reguliere (en irreguliere) onderhoud van de boot gaat natuurlijk gewoon door en is niet altijd gemakkelijk.
Een gasfles vullen kan hier zo maar 3 á 4 uur duren, óf het gas is op en moet je morgen terugkomen. "Hoe laat", vragen we dan. Een domme vraag.

En dat terwijl er gas genoeg is op het eiland. Elke nacht is de lucht rood gekleurd vanwege het affakkelen bij de Isla raffinaarderij. Gelukkig liggen wij bovenwinds.
Bijna aan de beurt


Vloeistof


 

De waterboot, die wekelijks water komt brengen, was even stuk. Grote schrik. Direct hebben we onze voorraad jerrycans uitgebreid met nog eens 80 liter watercontainers. Met dit hele setje jerrycans hebben we inmiddels een fors bad aan dek staan.

1.    3x 10 liter water
2.    4x 20 liter water
3.    1x 10 liter mengsmering voor de bijboot
4.    1x 10 liter super voor de generator
5.    4x 22 liter diesel voor de hoofdmotor

En dan tellen we binnen de bier-, cola-, drinkwater- en wijnvoorraad niet mee.


Bye Bye dushi Curaçao

We gaan vertrekken.
Eerst naar St. Maarten voor de kerst en dan via Puerto Rico, Haïti, Jamaica en Cuba naar de USA voor de Intra Coastal Waterway.
Althans dat waren de plannen...
Alles wordt omgegooid. Hoogste prioriteit heeft nu de gezondheid. De zeilplannen gaan tot het najaar 2014 in de ijskast. Maar het gaat goed en we hebben inmiddels mooie, nieuwe zeil- en woonplannen!


Pontjesbrug: speciaal versierd ter ere van het bezoek van de nieuwe koning


Willemstad
top

 vorige      volgende  

 naar BvZ overzicht